36 ora vonatozas

A palyaudvaron nyolc csoport gyulekezik. Het veteranokbol all (az 1957-es VIT resztvevoi), csak mi vagyunk fiatalok. Nemcsak ezzel logunk ki a sorbol, hanem azzal is, hogy csak mi nem vagyunk parttagok. Amolyan kakukktojas csoport a mienk: ki oroszversenyt nyert, ki neptancvetelkedot, egy lelkesz lelkigondozoi munkajaert jutalmul kapta az utat, stb. Indulas elott ajandekcsomagot kapunk, amit majd osztogatnunk kell mas nepek ifjainak, akik szinten kozpontilag kapjak meg a szuvenireket. Meg a lobogtatokendoket kell kiprobalni es indulhatunk. Fulketarsunk egy magas partfunkcionarius egykori titkarnoje, magatehetetlen oregasszony. Kisse idegesen szemleljuk, ki fog ra vigyazni? Idonkent megnezzuk, lelegzik-e. Utkozben az egykori veteranok elmeselik, milyen melegen fogadtak oket annak idejen Moszkvaban, megdicserven oket, hogy megvedtek a szocialista rendszert. Konnybe labadt szemekkel emlekeznek a csodalatos megnyito unnepsegre, a veg nelkuli vonatozos tancokra, a kozos zenelesekre. En egyelore rendkivul szkeptikus vagyok, mi lesz ebbol, de egy ingyen moszkvai utat ki nem hagynek semmi aron. Kiderul, harom gitar es harom furulya is van a tarsasagban, igy pillanatok alatt mi is zenelni, enekelni kezdtunk. Majd hajnalig beszelgettunk harmasban: a lelkesz, a BM osszekoto es en. A BM-es rendes volt, rogton az elejen kozolte, o figyel minket, ugy viselkedjunk. Reggelire zsemle, vaj, lekvar, tukortojas, citromos feketekave. Lvovban fogadas. A gyerekek hajaban masni, vidaman integetnek. Minden kornyekbeli epuleten jelmondatok, rengeteg rendor. Kijevben a szovjet flotta zenekara jatszik nekunk, feher egyenruhaban, elkezdjuk osztogatni a jelvenyeket a kis egyenzacskoinkbol, cserebe mi is kapunk toluk. Probalunk indulot irni magunknak, kotelezo, de allandoan rohogesbe fulladnak probalkozasaink.

Kis faluba, Konotopba erkezunk, itt egy otdarabos Matroska babat nyujt be valaki az ablakon. Eloveszzuk a gitarokat es eleneklunk nehany dalt az allomason, hadd legyen nekik is musor. Letelt az eloirt 10 perces megallo, indulas tovabb. A lelkesszel beszelgetunk orakon keresztul, vallasrol, kolteszetrol, mindenrol. Idos utitarsnonk (az egyik formula kitoltesekor meglestem, hogy 1927-es szuletesu) folyamatosan iszik, a fulkeben egyre elviselhetetlenebb a szag, inkabb bekeredzkedem masokhoz aludni egy par orat.

Moszkvaban kenyerrel, tanccal, beszeddel koszontenek minket. A nyolc csoportot nyolc busz varja, katonas rendben irany a szalloda. Kivancsian szemlelem az utcakat: osregi trolik, szurke hazak, aranylag tisztasag mindenutt, rengeteg plakat. A szallodaban ujabb koszonto, piros ruhas lanyok tancolnak, megkinalnak mindenkit kenyerrel es kvasszal.


Next part of the Youth Festival trip
Back to the Big Picture Guide Book
Back to my home page


A VIT következo része
Vissza a A Nagy Képes Utikönyv oldalra
Vissza a nyitooldalra