A VIT

5. nap

Reggeli utan indulas a Gorkij parkba. Nem vartunk sokat a beharangozott neptancbemutatotol, de kellemesen csalodtunk, tarka forgatag fogadott minket. Egy hatalmas park, kozepen szokokuttal, rengeteg ember es vagy husz tanccsoport, az orszag kulonbozo reszebol, kulonfele nepviseletekben.

Erdekes modon sehol egy erosito berendezes, sehol egy rendezo, egeszen spontan latszata volt. Ebed a szalloban, majd indulas a VIT megnyito unnepsegere. No, ez igazan nagy elmeny volt. Mar az odavonulas is. Rengeteg busz egymas mogott, konvojban, persze rendori kiserettel. Az utcan mindenki nekunk integet. A buszokbol kiszallva rogton beindult a druzsbazas, jelvenycsere. A stadion hatalmas, mi persze a gorogok es a puerto ricoiak kozott ulunk. Itt valamilyen elv szerint osszecsoportositottak 2-3 orszag kuldottseget, es azok mindig egyutt esznek, egyutt laknak, egyutt mennek mindenhova, es a szervezok igyekeznek elkerulni, hogy masokkal talalkozzanak. Szegeny lengyelek peldaul teljes elszigeteltsegben elnek, ok kulon szalloban laknak, es mindenhova csak magukban mehetnek, kiserettel. A megnyito gyonyoru elokepekkel indult, majd jott a musor, a nepek bevonulasa.

Mi persze nem ott voltunk, hanem a kozonseg kozott. Benin eleg kaoszt okozott, mert ok a nem a kiirt tempoban setaltak be, hanem tancikalva, ugrandozva, megzavarva a rendet es folyamatos torlodast okozva. A felvonulas utan ifju tornaszok bemutatoja, majd tancosok arasztottak el a terepet. Beszedek, a lang meggyujtasa, majd forgatag. Este a szalloban meg nagyon fel voltunk dobva az elmenyektol. Hajnalig ucsorgott mindenki a hallban, egy szakallas gorog felistennel beszelgettem, kaptam tole egy gorog zene kazettat.

6. nap

Delelott megneztuk a Tretyakov keptarat, bar csak hat terem volt nyitva, nem volt nagy durranas. Keves es gyenge ebed utan indulas a magyar klubba, ahol nekunk kell szorakoztatni a nagyerdemut. Ujsagot, jelvenyeket osztogattunk, paran zeneltek. Jutka memory jatekot vezetet, en pedig nepitancot tanitottam. Beallt a Berecz Janos es Fejti Gyorgy is, micsoda siker. A szalloba hazafele a buszon kolteszetet jatszottunk: mondott valaki egy mondatot, es a masiknak folytatnia kellett, lehetoleg rimmel. Jopofa szabad verseket koltottunk. Vacsora utan ujra ki az utcakra, eleinte csak tizen, de felora mulva szazan lettunk. Zeneles, enek, tanc, jelvenycsere. Megismerkedtem egy Szergej nevu moszkvai fiuval, az elso bennszulott, akivel volt alkalmam beszelgetni, erdekes figura volt

7. nap

Reggel a VIT bazarba vittek minket, nepi targyakat lehetett venni, egy fonott vietnami kosarkat szereztem be, ne jojjek mar el ures kezzel. Delutan ujra musor a magyar klubban, enekeltunk, ujsagokat osztogattunk, mosolyogva valaszoltunk a kerdesekre. Vacsora utan kotelezo program, busszal a csehszlovak galaestre. A helyszin, a Rosszija szallo lenyugozo volt, a musor viszont lehangolo. Ezutan irany a Voros ter, ahol tombolt a buli, meg egyszer megneztem az ejfeli orsegvaltast, nem tudok betelni vele. Egy sracon remek kubai kendot lattam, megprobaltam elcserelni vele, mindenfele jelvenyekert, meg ami epp volt nalam, de nem tetszett neki semmi. Mar egy ideje gyozkodtem angolul, amikor kiderult, hogy magyar. Mar minden kuldottseg hallott a voros teri ejszakai spontan bulirol, ahol barki talalkozhat barkivel, igy oriasi tomeg lett.

Joval kesobb tudtuk meg, hogy masnap lezartak a Voros teret. A VIT kellos kozepen.

8. nap

Szinte egesz ejjel fent voltunk, hogy meg utoljara jokat beszelgessunk es bulizzunk a gorogokkel. Hajnalban pakolas, bucsuzkodas, cimcserek. Szomoru, almos reggeli, majd busszal ki a repterre. A szervezok azert kuldenek minket haza a VIT kozepen, mert ma egy masik csoport erkezi. Mivel igy felidoben valtas van, ketszer annyian utazhatnak a VIT-re, mintha egy turnus lenne. Az is ki lett talalva, hogy az egyik uton mindenki vnattal, a masik uton pedig repcsivel megy, ketszer draga lenne repulni, viszont ketszer hosszu lenne vonatozni. Csomagom tele jelvenyekkel, kendokkel, cimekkel. Fejemben pedig a rengeteg emlek, meg az uj baratok. Mint a zsak, ugy doltem el a gepen, alvas hazaig.


Back to the Big Picture Guide Book
Back to my home page


Vissza a A Nagy Képes Utikönyv oldalra
Vissza a nyitooldalra