Yogya

2002. június 3.

Egyéni csúcsot döntve, 29 órás repülőút után érkeztem meg Java szigetére. 18 óra a levegőben, 11 pedig reptereken, Budapest - Frankfurt - Singapore - Denpasar - Yogyakarta útvonalon. A leghosszabb rész a Frankfurt - Singapore 12 órás menet volt, ahol fifikás helyezkedéssel sikerült egy négyűléses sort megcsípni. Ha lefekhetem, semmi gond nincs, de ülve nem tudok aludni, és akkor nagyon kínlódom. Most előre örültem, milyen jól végigalszom majd az utat, de azzal nem számoltam, hogy a Garuda járatain még vannak dohányzó sorok. Én az utolsó nemdohányzó sorban ültem, ami persze nem volt légmentesen elzárva a mögöttem cigizőktől és így elviselhetetlen volt a füst. Szerencsére több kiló újság volt nálam, így valahogy csak eltelt az idő. A tranzit reptereken pedig én is rátapadtam egy TV készülékre, akárcsak az utazók nagy része, beindult ugyanis a foci VB.

Denpasarban majdnem kisebb baleset ért a mosdóban. A WC-ben ugyanis egy kart megnyomva vízszintes sugárban dőlt előre a falból a víz, alig tudtam elugrani előle. Nekicsapódva a zárt ajtónak, kis tócsa képződött bent. Később az útikönyvet olvasva derült fény arra, hogy ez nem a lehúzó, hanem az alsótájéki lemosó volt. Indonéziában ugyanis nem használnak WC papírt, hanem a bal kézzel mossák le magukat az emberek (ezért nem illik bármit bal kézzel átadni vagy átvenni).

Yogyakartaba érkezve 14 órát aludtam, és frissen ébredve indultam reggelizni a szállóban. Nem való finnyásoknak a hely, az biztos. Az asztalról egy tízcentis gekkó mászott épp le, a kenyér körül több száz hangya nyüzsgött.

Hihetetlen itt a páratartalom, mintha egy szaunában lennék, folyik rólam a víz. Dél körül befutott az angol Explore csoport, köztük Steve. Rövid eligazítás után délután kísérőnk elvitt minket két műhelybe. Hivatalosan csak holnap kezdődik a program, ez afféle maszek túra volt, nyilván jutalékot kap. Először egy ezüstműhelyt láttunk, ami elég unalmas volt, aztán viszont egy különleges bábkészítő műhelyt. Indonéziában nagyon népszerűek a bábjátékok, de egészen mások, mint nálunk, ugyanis az előadás során nem látszanak a bábok, csak az árnyékuk - a bábokat mozgató fiú, valamint a zenekar egy kifeszített fehér anyag mögött ül, a közönség pedig a másik oldalon csak az árnyakat látja. Ennek ellenére fantasztikus aprólékosan készülnek a bábok, még a színezésük is évszázados hagyományokat követ. Volt egy kis bemutató is. Az előadások este 9-től reggel 4-ig, hét (!) órán át tartanak, de nekem a negyedórás röpke bemutató is épp elégséges volt.

2002. június 4.

Brutálisan korai kelés, reggel 6-kor. Ilyenkor átkozódik az ember, de valóban érdemes korán kelni, mert csak a reggeli és a késő délutáni órákban lehet rendesen nézelődni - a déli időszakban túl nagy a meleg. A Prambanan templom-együttes volt az első úticélunk, Java legnagyobb hindu központja a 9. századból.

A központi épületegyüttes hat templomát másztuk meg, ismerkedtünk a templomok teraszain körbefutó kőfaragásokkal, melyek a Ramayana történetét elevenítik fel. A komplexumot a 16. században romba döntötte egy földrengés, de igazán szépen sikerült restaurálni. Innen egy batikgyárba mentünk, ami remélhetőleg az utolsó kereskedelmi célú program. Soha nem gondoltam, hogy ennyire embermunka-igényes a batikkészítés - a mintát faggyúval festik az anyagra, belemártják egy festékbe, majd lekapargatják a faggyú egy részét, jöhet a következő szín, és így tovább. Több mint egy tucat görnyedt hátú nénike festegette vagy kapargatta a mintákat az anyagokra, melyet aztán ahhoz képest elég potom pénzért árultak. Innen Yogyakarta (vagy ahogy a helyiek becézik: Yogya) fő attrakciójához, a szultáni palotához (Kraton) hajtottunk. Ez szinte egy kis városka városban, itt él a szultán. Amíg délelőttönként ő a kormányépületben dolgozik, a turisták látogathatják a palota egy részét. 1755-ben épült az épületegyüttes. Tágas udvarokon szellős pavilonok állnak, az egyikben éppen egy zenekar gyakorolt. Indonézia jellegzetes zenéje a gamelán, melyet főleg idős asszonyokból álló zenekarok játszanak, kizárólag ütős hangszereken (olyasmi, mint a xilofon). Nagyon hangulatos kis muzsika, még csak két napja vagyunk itt, de már a fülembe mászott. A kraton több épülete múzeumként szolgál, festmények, a szultánnak hozott ajándéktárgyak, használati eszközök láthatóak bennük. Az egyik volt uralkodó, Hamengkubuwono szultán hobbija a fotózás, a főzés és a tánc volt - hol találok ma egy ilyen herceget?

Visszabuszoztunk a szállóba, aztán a közeli kis étteremben ettünk, ami már-már a törzshelyem, hiszen tegnap is ott ebédeltünk és vacsoráztunk. Via Via - A Joker Travellers Cafe, Jalan Prawirotaman 24b, remek kis hely. Ebéd után ledőltünk egy fél órára, de csak kora este ébredtünk fel. Steve is mondja, hogy itt valahogy más a meleg, jobban fejbe kólintja az embert, pedig ő éveket élt Hong Kongban, rengeteg utazgatott Ázsiában, de ez neki is új. Este a Ramayana balettre mentünk, előtte büfévacsora, elképesztően finom. Imádom az indonéz konyhát. A kedvencem a mini nyársakra feltűzdelt apró húsok, melyet mogyorómártással szolgálnak fel. Sült tészta, sült padlizsán, csomó régi kedvenc, degeszre tömtem magam. A balett jó másfél órás gyönyörű tánc volt, ez persze csak a turistáknak zanzásított változat, mert az igazi Ramayana előadás négy estén át tart. Gazdagon díszített ruhák, kecses kézmozdulatok, fülbe mászó gamelán zene. Az előadás után bekukkantottunk egy helyi fiatalok által frekventált szórakozóhelyre, ahol egy szabadtéri színpadon egymást váltották a zenekarok. A csinosabbnál csinosabb énekesnők úgy ringatták a csípőjüket a színpadon, hogy csoportunk férfitagjai csak nyüszítettek. Az egyik lánynak annyira nagy melle volt a fenekéhez képest, hogy parázs vita alakult ki eredetiségét illetően. Az egy srác még azt is megkérdőjelezte, hogy egyáltalán lány-e az illető, mert szerinte kifejezetten férfias volt a hátsórésze. A közönség egyébként szinte csak kamasz fiúkból állt, a lányok biztos máshol szórakoznak. Cyclokkal, azaz kétszemélyes bicaj-taxikkal hajtottunk haza, 5000 rúpiáért taxinként (1 USD = 8400 rúpia). Ha már az áraknál tartunk: egy üdítő 3 ezer, egy helyi egytálétel, pl. sült tészta 6-8 ezer, a sült csirke 12-16 ezer rúpia.

2002. június 5.

A szülinapom. Végre frissen ébredtem, tele energiával, így Steve-vel rögtön reggeli után nyakunkba vettük a várost. Kimentünk a madárpiacra, ahol rögtön a nyomunkba szegődött egy hívatlan idegenvezető. Kivételesen nem hessegettem el, mert úgy hallottuk, hogy elég zegzugos a piac, jó, ha van egy helyi segítség. És valóban, a srác elvezetett minket egy csomó izgalmas állathoz. A rengeteg egzotikus madár mellett más fajok is feltűntek: majom-bébik, denevérek, hüllők, színpompás leguánok.

Ez utóbbit épp etette a gazdájuk kis répadarabkákkal, csak úgy, a szabad ég alatt. Nem tudtam, hogy sikítozzak vagy fotózzak. A szomszéd üzletben két óriáskígyóval játszottak apró gyermekek, nevetgélve csavarták maguk köré a többméteres állatokat és nagy puszikat nyomtak a kígyók sziszegő fejére. Rossz volt nézni. Átsétáltunk a másik piacra is, ahol főleg batikruhákat árultak. A műanyag játékfegyvert áruló fiatal srác Oszama Bin Laden-t ábrázoló pólót viselt.

Aztán hazataxiztunk, 11-kor volt a találkozó, indultunk tovább Borobudurba. Itt először a különálló Mendut templomot néztük meg, ami egy aprócska építmény a nagy testvér árnyékában, de egy különleges szobrot rejt: a benne lévő három méter magas Buddha nem a szokásos lotusz-űlésben, hanem nyugati mintára ül, két lábbal a földön. Átsétáltunk a Borobudur komplexumhoz, Indonézia legnagyobb buddhista építményéhez. A 118-szor 118 méteres sztúpa 800 körül épült és egy pusztító földrengés után UNESCO segítséggel, 1973-1983 között építették újjá, úgy 25 millió dolláros költséggel.

A hat négyszögletű terasz felett három kör alakú terül el, ezeket lépcsökön érhetjük el. Az egész építmény a buddhizmus kőbe vésett tanítása - az alsó szintek kőfaragványai a vágyról, kísértésről szólnak, melyek sokszor annyira pajzának, hogy kifaragásuk után rögtön befalazták őket, ne is lássa a látogató. A kíváncsi tudósok persze kibontották a falakat, lefotózták a faragványokat, majd szépen visszatemették őket - a fotókat a közeli múzeumban lehet megnézni. Ha végig akarja nézni valaki az összes kőfaragást, öt kilométert kell sétálnia a teraszokon, 1460 elbeszélő és 1212 rajzos panel mellett. Szobrokból sincs hiány: 432 komor arcú Buddha a faragványok között ül, míg további 72 a kör alakú teraszokon, zárt sztúpákban. Az egyszerű földi halandó bármely kívánsága teljesülhet, ha sikerül megérinteni e rácsosan zárt sztúpákban ülő Buddhák egyikének a lábujját (ha fiú az illető), illetve a sarkát (ha lány). Nem könnyű, de nem is lehetetlen elérni a szobrokat, mindenesetre elég mulatságos, ahogy próbálkoznak az emberek. Indonézia az 50. ország, melyet meglátogattam, de ilyet még nem láttam: nemcsak mi rohantuk le a helyi egzotikus népeket a fényképezőgépekkel, hanem ők is minket. Iskoláscsoportok, elfátyolozott arcú muzulmán lányok, idősebb urak versengtek a kegyeinkért, hogy álljunk melléjük egy-egy kép erejéig. Lesétálva a templomról megnéztük még a múzeumban az elrejtett faragványokat, amik tényleg kicsit sikamlósak, de ugye a mai erkölcsökhöz képest igazán nem arcpirítóak. Pár órás vezetés után jutottunk el szálláshelyünkre, Wonosoboba, egy 25 ezres városkába, ahol a Nirvana hotelben lakunk. Van a csoportban egy angol házaspár, mindkettő igen súlyos személyiség, de helyesek. A lány elégedetten állapította meg a vacsoránál, hogy egy kicsit megfogta már a nap. A férj megbocsátó pillantással nyugtázta tipikus angol bőrű feleségén a változást: valóban, kedvesem, a színed kékről fehérre változott.


Next part of Java and Bali
Back to the Big Picture Guide Book
Back to the frontpage


Java és Bali következő része
Vissza a A Nagy Képes Útikönyv oldalra
Vissza a nyitóoldalra