Sokkoló érkezés

1986. február 1-3.

Kiserotanarunk, Teofilne (Gabi neni) ideges szervezkedese ellenere is sikerult elhelyezkednunk a vonaton es kigordultunk az allomasrol Moszkva fele. A vegtelennek tuno utazas unalmat kartyapartikkal igyekeztunk oldani. Az etkezokocsiban meglepoen hosszu etlap volt, de a valosagban csak egyfele hus. Moszkvaban minusz 15 fokos hideg, a fulem, az orrom es a labam teljesen megfagyott, mire befutott a repterre meno busz. A varoteremben harom ora hosszat kaviaros szendvicseket majszoltunk, oruletesen olcso volt. Kiderult, hogy a jegyunk nem ervenyes, ezert Teofilne beutazott a varosba szervezkeni. Kozben megis jo lett a jegy, es indult volna a gep, engedelmesen be is szalltunk, pedig utlevel sem volt nalunk, azt Teofilne magaval vitte. Ezt a kis aldozatot meghoztuk volna, hogy megszabaduljunk tole, de nem sikerult. Futva meg o is elerte a gepet. Krasznodarban minusz tiz fok. Nyikolej volt kirendelve az egyetemrol, hogy a szallashelyunkre kalauzoljon minket. Mosolyogva meselte, hogy egy uj, modern kollegiumban lakunk, ahol a tobbi kulfoldi diak. Amikor meglattuk a lapattant epuletet, egyszeruen nem jutottunk szohoz. De az igazi dobbenet akkor vett erot rajtunk, amikor belulrol is megszemleltuk szobainkat. Harom vassodronyos agy, kopott asztal, vattaval, papirral betomkodott ablak, ami meg igy is cugos volt. Fuggony, szonyeg, ilyesmi sehol, ellenben egy oriasi voros zaszlo a sarokban.

Bogarak, molylepkek tomkelege, kosz mindenutt. Orakig takaritottunk, hogy elviselhetobbe tegyuk a helyzetet, az agytakarokat pedig felerositettuk a falra fuggony gyanant. Nyikolaj gyarlatogatast, discot, rockkoncertet iger, amiert cserebe musoros magyar estet kell majd adnunk. Szep kilatasok.

1986. februar 4, kedd

Valamelyest javult a helyzet. Egy masik emeleten talaltunk egy zuhanyrozsat, ugy tunik, az egesz epuletben egy van. Illetve nemcsak rozsa, hanem a hozza tartozo cso is egyben. Enelkul teljesen hasznalhatatlan a zuhanyzo, mert derekmagassagban felfelo jon a viz a csobol, nem tul nagy nyomassal. A WC-be is ujitottunk egy villanyegot, igy mar lehet latni. Kimentunk megnezni a varoskozpontot, ami egy ures ter, nagy voros plakattal.

Delutan eligazitas az egyetem, holnap kezdodik a tanitas. Ez nekunk amolyan kotelezo orosz nyelvi gyakorlat, a kozgazon finoman utaltak arra, hogy nem lesz meg a felsofokuja annak, aki kimarad ebbol a kalandbol. Este vecser, azaz musoros est volt. A kollegiumban kijelolt ossszekotonk, Oleg mondott egy beszedet, majd egy VIT resztvevo elmenybeszamolojat hallgattuk meg. Kicsit mas elmenyei voltak, mint nekem. En a szocializmus hive vagyok, fejezte be a beszedet, nem mintha ez nem lett volna nyilvanvalo addig is. A beszed utani disco teljes erdektelensegbe fulladt, inkabb passzianszt jatszottunk a szobankban.

1986. februar 5, szerda

Delelott gyarlatogatas. Egy butorgyarat neztunk meg, ami az igazgato szerint 80 szazalekban automatizalt. Gepet alig lattunk, elomunkat annal inkabb. Mindenki kapott prospektust es jelvenyt ajandekba. Delutan megkezdodtek az orak, orszagismeretet, nyelvtant, fonetikat es tarsalgas fogunk tanulni. Az orszagismeret eloadas jellegu, mind a tizennyolcan ott vagyunk, a tobbi kiscsoportos. Ma rogton el is maradt az elso ora, mert nem jott be a tanar. Este szomoruan vettuk eszre, hogy eltunt a zuhanyrozsank, indulhattunk megint megkeresni. Ra is talaltunk, felszereltuk, viszont akkor rajottunk, hogy eldugult a lefolyo. Egy vodor fogantyujat tortuk le, hogy kikaparjuk a lukat, csaptunk egy kis zajt ejjel, mire szetvertuk a vodrot. Miutan mindenki megfurdott, gondosan elzartuk a zuhanyrozsat egy szekrenybe, ezentul jobban vigyazunk ra.

1986. februar 6, csutortok

Ma voltak mar orak, harom is. Este az Intourist etterembe mentunk, ahol eleg sokaig kellett probalkozni, hogy bejussunk. Nagyon elokelo, marmint helyi viszonylatban, es rettento olcso. Eloeteleket ettunk, bifszteket, vodkat es bort ittunk, de szabad szemmel alig lathato osszeg volt a szamlan. A tanczenekar meno olasz szamokat jatszott, be is alltunk a parkettre. Urak voltunk. Ejjel fel egyre ertunk haza, alig akartak beengedni minket, aztan csak szobeli figyelmeztetest kaptunk a kesesert, tizenegykor van ugyanis takarodo. Felirtak a nevunket valami konyvbe. A fiuk levertek egy lampat a folyoson, tul alacsonyan logott, ugyhogy meg volt egy kis romtakaritas.

1986. februar 7, pentek

Delig alvas, delutan orak, ez a rutin menetrend. Fonetika oran volt egy csomo szo, amit nem ismertunk, azokat kellett felolvasni egy magnora, aztan visszahallgattuk egymast. A legviccesebb Istvan szalagja volt, tele olyan mondatokkal: hat ez meg mi a lofasz? A menzan uj inyencseget fedeztunk fel, gyumolcsos joghurt, egesz jo. Igazan egeszsegesen elunk, mert a kajaldaban csak a salatak es a tejtermekek ehetok. A nyelvtanoran a mozgast jelento igeket tanultuk, kis muanyag repulovel es jatekvillamossal szemleltettek oket, majd megfulladtunk a visszafojtott rohogestol. Ejfelkor, mint ahogy azt az elso nap bevezettuk, unnepelyesen meghallgattuk a himnuszt es bejeloltuk a naptaron, hogy megint eltelt egy nap. Foztunk levest otthonrol hozott burgonyalevesporbol.

1986. februar 8, szombat

Delelott alvas, delutan orak, meg most, szombaton is. Este a fiuk megint tudtak szerezni egy vodkat. Ez persze nem ugy megy, hogy besetal az ember a boltba es vesz, ugyanis alkoholtilalom van. Fejenkent csak egy uveg bor jar mindenkinek, erosebb alkoholbol semmi. Azt az orosz kollegistaktol lehet beszerezni lepattant tornacipoinkert, farmereinkert. A boradagert meg orakig kell sorbanallni, es be kell mutatni egy igazolvanyt. Ez eleg nehezkes, akkor mar egyszerubb beulni az Intourist etterembe. Itt aztan lehet inni, csak enni is kell hozza. Lassan belejovunk a szabalyokba.

1986. februar 9, vasarnap

Ma delelott egy helyi uttorohazban voltunk, ahol 10-12 eves kisfiuk es kislanyok adtak nekunk musort. Szegenyek alig birtak kimondani, mennyire utaljak az imperializmust. De az edes volt, amikor enekeltek. Majd csillogo szemekkel megkertek minket, enekeljunk mi is.

Nemigazan voltunk erre lelkileg felkeszulve, de gyerkocoket nem bant meg az ember, elenekeltunk hat par dalt. Ebed utan egy paran meghivtuk Oleget egy kavehazba, hogy kifagassuk par dologrol. Peldaul milyen itt a lakashelyzet. A lakas vagy a foldterulet ingyenes, az epitoanyagot pedig jelkepes osszegert kapja mindenki. Ezt falun a szovetkezet adja, varosokban a vallalat. Micsoda joleti allam.


Next part of the Russian language course
Back to the Big Picture Guide Book
Back to my home page


A krasznodari orosztabor kovetkezo resze
Vissza a A Nagy Képes Utikönyv oldalra
Vissza a nyitooldalra