Lassan telnek a napok

1986. februar 10-13

Egyhanguan telnek a napok. Ejjel iszunk es kartyazunk, delig alszunk, aztan delutan orak vannak. Ma este az egyik lanynak szulinapja volt, vettunk egy tortat es almat. Ennyit sikerult beszerezni a nagy alkalomra. Hatan unnepeltunk, mi harman lanyok, akik egyutt lakunk es a szomszed szobaban lako harom fiu, elegge osszeszokott mar kis csapatunk. Leveskockakbol erolevest foztunk, es rantottat sutottunk, ez volt az unnepi menu. Oleg egy tabla nyugati csokival allitott be, rejtely, honnan szerezte.

1986. februar 14, pentek

Ma este szinhazba mentunk, sajat szervezesben, a hatosfogatunk. Strauss Deneverje volt a program, kell valami kultura. Kicsit elkestunk, igy be kellett csortetni, de ezzel nem voltunk egyedul. Nincs az a nagy flanc. Kabatban, bakancsban ulnek az emberek a szinhazban, olukben barna papirba csomagolva az uzsonna. A zenekar hamis volt, a tancosok csak botladoztak, szinte fajt nezni. A harmadik felvonast mar nem is birtuk ki, elmenekultunk. Az Intouristba megint nem akartak beengedni minket, valami undorito pacak akadekoskodott, de vegul sikerult. Szokas szerint kikertuk a hat eloetelt es az uveg vodkat. A nyalas pincer vigyorogva tett le az asztalunkra negy uveg bort, harom kancso narancslet es egy tal almat. Mi csak neztunk, aztan leesett, hogy itt most szivatnak minket, es annyi kajat fognak kifizettetni velunk, amennyit nem szegyellnek. Ahogy probaltunk tiltakozni, kozoltek, nem ertenek minket, ami rohejes volt, hiszen Toni szinte anyanyelvi szinten beszeli a nyelvet, Moszkvaban nott fel. A pincer csak hajtogatta, hozzunk tolmacsot, ha valami bajunk van, majd ranyomott meg az asztalra kilenc eloetelt es a vodkat. Ekkor mar szikrazott a szemunk es nagy alku kezdodott: az almat es a fele bort visszavittek. A tobbit meg azert is megettuk az utolso falatig, ha kifizettetik velunk, akkor inkabb elpusztitjuk, ha belebetegszunk is.

1986. februar 15-16.

Tegnap es ma a musorunkat probaltuk, este jott el ennek az ideje. Az Ujra itt van dallal kezdtuk, aztan Toni koszontot mondott. Jott par nepdal, Tavaszi szel, meg ilyesmi, aztan kocsmadalok. Ivan az egyetemrol meselt, majd vetelkedot szerveztunk. Kerdesek Magyarorszagrol es ugyessegi feladatok. No meg nyelvtorok: ki tudja tobbszor elmondani, sarga bogre gorbe bogre. Szegeny oroszok megizzadtak. Nem arattunk tombolo sikert, de mi eleg jol szorakoztunk es tulvagyunk rajta. Utana dizsi, helyi szokas szerint nem parosaval, hanem mindenki egy korben. A DJ-nek volt egy par Neoton notaja, ettol egesz felderultunk.

1986. februar 17, hetfo

Kirandulas Novorosszijszkba. Jo harom ora buszozas utan ertunk oda, majd a buszbol megneztunk vagy egy tucat haborus emlekmuvet. Mast nem is nagyon lattunk.

Ebed utan kiszallhattunk vegre a buszbol a tengerparton, sutott a nap, egeszen megkergultunk, csak rohangaltunk fel-ala a hirtelen jott jo idotol. Etettuk a siralyokat es vigyorogtunk. Hazafele a buszon vegig enekeltunk, meg nehany ovodas dal is sorra kerult.

1986. februar 18-21.

Oruletesen lassan telnek a napok. Tegnap este egy uzbeg rockkoncerten voltunk, erdekes volt, bar jonak nem mondanam. Nepviseletben jatszottak, nagyon kidolgozott musort. Kezdunk egyre infantilisebbek lenni. Lekapcsoljuk a villanyt, ha a valaki a WC-n ul, egymas szemebe huzzuk a sapkat, ujjal lovoldozunk egymasra a folyoson. Azt hiszem, kinlodik a csapat. Ebbe bele lehet orulni. Teofilne idonkent megjelenik a folyoson, ilyenkor panikszeruen menekul mindenki. Igyekszunk elbujni oda, ahol a legkevesbe valoszinu, hogy bejon. Istvan megjegyezte, a katonasagnal elt meg ilyesmit, amikor a reggeli torna idejen tizen szorongtak a WC-ben. Ma ejjel Valerkanal mulattuk az idot, o affele helyi fonok lehet, van mindene: lekvar, halva, vodka.

1986. februar 22, szombat

Ma hajnalban negykor kerultunk agyba es hatkor arra ebredtunk, hogy a Toni pizsamaban vizet lapatol a folyoson. A zuhany ugyanis nem mukodott, mikor lefekudtunk, nem volt viz, es nyitva maradt a csap. Aztan megjott a viz, es elarasztott mindent, oriasi tocsak alltak a szobainkban es a folyoson. Ahogy meg komaban leneztem az agyrol, csak azt lattam, hogy vizen uszik a papucsom. Azt hittem, meg almodom, de nem. Nagy nehezen rendet tettunk, aztan nyolckor ujra riaszto, elajult egy lany. Nagyon fajlalta a hasat mar napok ota, nem tudott WC-re menni. Teofilne bepanikolt, es rikacsolt, hogy ez tuti vakbel es azonnal mutsek meg. Szinte mar el is temette. Be is vittek korhazba, kapott beontest es rendben lett, tullettunk az ijedtsegen. Delutan az egyik lannyal elmentem egy templomba es vegigalltam egy harom oras pravoszlav miset. Azt hittem, ott fagyok meg, iszonyu hideg volt, es rogyadoztam a faradtsagtol. De ugy voltam vele, hogy ha az a sok idos nenike kibirja, akkor en is, es egyszer mar csak kivancsisagbol is vegignezem. Valoban gyonyoru volt. Nem volt urvacsora, viszont itt is kivonult mindenki az oltarhoz. Ott egy kepet es egy Bibliat csokoltunk meg, es egy keresztet kentek olajjal a homlokunkra. Este kicsit mas mufaj, dizsi, aztan hajnali otig dumcsiztunk es kartyaztunk.


Next part of the Russian language course
Back to the Big Picture Guide Book
Back to my home page


A krasznodari orosztabor kovetkezo resze
Vissza a A Nagy Képes Utikönyv oldalra
Vissza a nyitooldalra