Mexico-Guatemala: 1:0

1996. január 19, pentek, Todos Santos

Reggel koran keles, mert nehez nap all elottunk (akkor meg nem is sejtettuk, mennyire nehez...). A Tortoise (vagy ahogy itt hivjak: La Tortuga Verde) kiberelt egy helyi kis busz, mert ma egy olyan faluba megyunk, ahova a mi jarganyunk nem tud felkapaszkodni. Todos Santos Cuchumatan, ez a gyonyoru nevu falvacska ugy 40 km-re van Huehuetenangotol. Az alig 2000 lakosu falu a turistaktol szinte elzartan el, mert hiaba a viszonylagos kozelseg a nagyvaroshoz, kevesen veszik a faradtsagot, hogy megtegyek azt a 40 km-t. Egy hegyre kell ugyanis felkaptatni, kanyargos, meredek folduton, nem tul kellemes utazas. Eltorzult arccal nyeltuk a port es a busz zotyogese teljesen osszetorte minden csontunkat. De megerte: 2450 m magasan egy elbuvolu kis faluba ertunk, ahol meg mindenki nepviseletben jar es azon ritka helyek egyike, ahol meg ma is a hagyomanyos maja naptart hasznaljak. Amikor leparkoltunk a foteren es szines, vidam csapatunk kikaszalodott a buszbol, a fel falu a foterre sereglett, hogy megcsodaljanak minket. A fiuk rogton nekialltak hackisack-ezni (egy kis tomott labdat adogatnak, hogy ne essen le a foldre - ezen az uton ez volt az orulet), a helyi gyerekek egy darabig csak neztek, mi folyik itt, aztan ok is bealltak. Will es en elindultunk felfedezni a falut, nem tul nagy, egy delutan alatt kenyelmesen korbe lehet jarni. Valami elkepesztoen kek szemei vannak ennek a fiunak. Es nagyon baratsagos volt a helyiekkel, mindenkivel elkezdett beszelgetni, mar amennyire ezt a korlatozott spanyol szokincse lehetove tette. Igy persze irto lassan haladtunk, node nem is volt hova rohanni. Csak beszelgettunk-mutogattunk-mosolyogtunk a helyi gyerekekkel. Egy ajtoban gyonyoru maja asszony allt ket kis lurkoval - megkerdeztuk, hogy hivjak. Eva- felelte. Felragyogott az arcom: En is Eva - magyaraztam neki.

Ennek o is nagyon orult es megengedte, hogy lefenykepezzem, ami ugye itt nagy szo (az a hihedelem el, hogy ha lefenykepezunk valakit, akkor azzal elvesszuk a lelket). Kesobb betertunk a Comedor Katy-be, amit az utikonyv es a faluban lezengo 1-2 gringo turista is mint a legjobb "ettermet" ajanlott. Nem is csalodtunk. Valasztek ugyan nem volt, csak csirkehusleves tesztaval, de az valami fejedelmi volt, megettunk fejenkent ket hatalmas tanyerral. Aztan vissza a foterre, ahol Will a tobbi sraccal ujra nekiallt adogatni a labdat, en meg egy 9 eves kislannyal, Santaval elmelkedtem az elet nagy kerdeseirol. Irto helyes kislany volt, ahogy odault mellem es nagy komolyan figyelte a fiukat es idonkent megkerdezte valamelyikrol: es azt hogy hivjak? es hany eves? Kerdezett volna mast is, de azt mar nem ertettem, igy ezeket kerdezte vegig minden fiurol es megertoen bologatott, mikor valaszoltam. Keso delutan visszabuszoztunk Huehuetenangoba, es innentol kezdve valami egeszen kulonos hangulat volt: egy cseh ujhullamos film es egy szurrealista festmeny keresztmetszete. A berelt busz soforje ajanlott nekunk egy pizzeriat (ha nincs hamburgeres, ezzel meg kiegyezik a foleg amcsikbol allo csapatunk). Beultunk az etterembe, aminek az ablakan hatalmas betukkel allt, hogy PIZZA. Rendeltunk es ultunk. Egy orat, ket orat, harom orat. Aztan kiderult, hogy nincs kemencejuk. Szoval itt nem lehet pizzat enni, de mar elkuldtek valakit egy masik etterembe, majd onnan hozzak. Mondjuk nem siettunk, meg egyebkent is remek jot beszelgettunk ket sraccal a fotozas es a media etikai kerdeseirol, de azert mar eleg ehesek voltunk. Aztan megjottek a pizzak, jo hidegen, de akkor mar mindegy volt. Mike mindenesetre megjegyezte: Valami nem stimmel azzal az etteremmel, ahol a sor melegebb, mint a pizza...

Vacsi utan nekiindultunk, hogy keressunk egy kocsmat, ahol van TV, mert nagy nap a mai: Guatemala - Mexico focimeccs van az Arany Kupaert. A fiuk leszolitottak a helyi csinos lanyokat, hogy ajanljanak mar valami jo helyet - es ok el is iranyitottak minket egy etterembe. Alig hittunk a szemunknek: pont ugy nezett ki, mint a mi pizzariank, ugyanaz a berendezes, ugyanaz az etlap, sot a pultot es igyanaz a ficko tamasztotta. Bizonyara innen jottek a pizzaink. TV ugyan volt, de elegunk volt a varos pizzamaffiajabol. Greg es Mike nekiindultak, hogy mostmar tenyleg talalnak valamit es ragyogo arccal tertek vissza: van a sarkon egy kis bolt, annak a tulajdonosa megengedte, hogy ott nezzuk a meccset. Es tenyleg. Egy pindurka uzlet, tienda, mogotte egy szoba, ahol a csalad lakik. A tulaj, Alfredo, elorecipelte az uzletbe a muzeumi koru fekete-feher TV-t, feltette az egyik polcra az etolaj es az uditok koze. Az antennat nehany kolasdobozzal kellett kitamasztani es kezdodhetett a focimeccs.

Egy bibi volt - Alfredo nem tartott sort. Cerveza, cerveza- neztunk ra. O meg magahoz intett ket fiut es elindult egy ismeros boltoshoz, hogy hoznak sort. Mi meg ottmaradtunk a pici uzletben a TV-vel. En eddig azt hittem, New York az, ahol minden megtortenhet - de nem. Mert nem tudom elkepzelni Manhattan kozepen, hogy a boltos beinvitaljon 15-20 guatemalait TV-t nezni, mikozben o elmegy, hogy szerezzen nekik sort... Az ajtoban egyszercsak feltunt egy asszony egy gyerekkel, baratsagosan intettunk, jojjon be nyugodtan - mint kiderult, Alfredo felesege es fia volt, akik eloszor ijedten szemleltek minket, de aztan osszebaratkoztunk veluk is. Alfredo megjott a fiukkal es ket nagy lada sorrel, es mi javaban szurkoltunk Guatemalanak. Egy darabig ugyan rosszul, mert a fekete-feher kepernyon teljesen egyforma volt a ket csapat es osszekevertuk oket, de aztan eszrevettuk, hogy mindig maskor ujjongunk, mint az ajtoban allo gyerekek. Alfredonak volt kb 5-6 szeke, igy egymas oleben, es a foldon ultunk a boltban, a helyiek meg az ajtobol figyeltek a torteneseket. Egyszercsak megjelent par rendor, gyanusan meregettek minket, de aztan vettek fagyit es elhuztak. Felidoben (0-0) megszakadt a muholdas kozvetites, innentol Alfredo a fulere tapasztott radiobol kozvetitette spanyolul, hogy mi tortenik. Mexico 1-0-ra gyozott, banatunkban felvasaroltuk a fel boltot. Tobbek kozt egy par nagy papirbabat (pinada) es nehany petardat. Addigra mar csak nyolcan maradtunk, a tobbiek mar visszamentek a buszhoz. Beultunk ket taxiba, a mienk igazan luxus volt: parducmintas szonyeggel volt kitapetazva belul, a plafonra erositve papirzsebkendos doboz, villog fenyek es amerikai matricak. Atkeltunk a patakon a buszhoz, bedugtuk a petardakat a pinadakba es robbantas: a buszon alvok persze felebredtek a hatalmas zajra es az ablakon kinezve lattak az ego babakat - szegenyek azt hittek, valami torzsi rajtautes reszesei... Meg jo hamisan elkornyikaltuk a Happy Birthday-t, mert ket emberkenek is szulinapja volt, aztan kipurcanva zuhantunk mi is a matracokra.


Next part of the Maya Trail
Back to the Big Picture Guide Book
Back to my home page


A maja ut következo része
Vissza a A Nagy Képes Utikönyv oldalra
Vissza a nyitooldalra