Khíva

2007. szeptember 25, kedd

Ez rosszabb, mint a katonaság: hajnali 4-kor ébresztő, mert 6-kor már indult a repcsi északra, az üzbég határ mellé. A reptéren háromszor is átvilágították a táskánkat, szerintem radioaktív lett az almám. 

Tashauzban szálltunk le. Bár a csomagjainkra Karachi címkék kerültek, valami csoda folytán mégis mind megérkeztek velünk együtt. A reptérről egyenesen indultunk is tovább az ország harmadik világörökségi helyszínére, Kunya Urgench-be. Az országnak ebbe a csücskébe már nem jutottak márványpaloták, útközben csak a végtelenül ronda szocialista lakótelepek sorát láttuk. Akkor mégsem Dubaiban vagyok.

Kunya Urgench is a 12. sz. körül élte a virágkorát, ekkor mecset, iskola, karavánszeráj, könyvtár, bazár állt itt. A mongolok ezt is földig rombolták, de Merv-vel ellentétben felépítették saját városukat. Ezt Timur és csapata zúzta szét 1388-ban, és utána már nem talált magára a város.

   

Ebéd után megrohamoztuk a határt, ahol a türkmének óriási tömegben igyekeztek a határ túloldalára. Mindegyiküknél volt minimum két plazmatévé, néhány mikró vagy légkondi, hűtőszekrény, de az edénykészletekből is fel lehetett volna szerelni jónéhány éttermet. Mint megtudtuk, ezeket Iránból hozzák és tisztes feláron tudják eladni Üzbegisztánban. Jóleső mosollyal idéztem fel a kamaszkoromat, amikor a Bécs-Hegyeshalom autóút mellett halomban álltak a mosógépes-hűtős dobozok, mert az emberek úgy gondolták, hogy ha egy csomagolás nélküli frigó van felmadzagolva a Zsiguli tetejére, az nem feltűnő.

Sikerült előrefurakodnunk és átverekedni magunkat üzbég földre. Khívában közvetlenül az óváros mellett lakunk, így este gyorsan körülnéztem egy picit, igen bíztató volt a látvány még így szürkületben is.

2007. szeptember 26, szerda

A csoport csak 9-kor találkozott, de én előtte még tettem egy gyors kört a városban egyedül - így a legjobb, amikor a turistacsoportok még a szállóban gyülekeznek, reggeliznek és csak ébredezik a város. Békés csend, az árusok még csak álmosan pakolják ki az árukat, senki nem nyaggatja az embert, gyönyörű tiszták a fények.

 

   

Üzbegisztánba azóta vágytam nagyon, mióta láttam Frei Tamás egy filmjét az országról. A műsor tulajdonképpen Vámbéri Árminról szólt, aki Marco Polo után 600 évvel először járta meg európaiként ezt a vidéket. Mások is eljutottak ugyan errefele, de az élményeikről már nem tudtak otthon beszámolni - az itteni uralkodók ugyanis nem igazán vágytak a távoli hírnévre és lefejezték az európai kémeket. Ha a lefejezést sikerült is elkerülni, a khánnak rengeteg ötlete volt még a foglyai kivégzésére: élő embereket toronyba rakva cementbe öntöttek; nyakig elásva halálra kövezték őket; minaretről dobták le őket, stb. Vámbéri dervisnek álcázva magát, egy zarándokcsoporthoz csapódva hónapokig gyalogolt a sivatagban, mire eljutott Khívába. Már az utazás is felettébb kockázatos volt, de a városba érve látta, hogy az elejtett ellenség milyen sokat ér. A város főterén maga is tanúja volt, ahogy a harcosok megérkeznek lovaikkal, és a zsákjaikból a földre öntik a levágott ellenség fejeket. Ezeket aztán egy jegyző a csizmájával rugdosva összeszámolta és a fejkvóta alapján jutalmazta a gyilkosokat. Bár a város a selyemúton feküdt, inkább rabszolga-kereskedők, gyilkosok búvóhelye volt, mint kereskedelmi központ. Az oroszok a XVIII-XIX. században többször is megpróbálták elfoglalni, de a khánok hatalmát végül csak a szovjeteknek sikerült megtörni az 1920-as években.

Khíva az útikönyv szerint a legegységesebb építészetű iszlám város, a viszonylag kompakt belvárosban egyáltalán nincs XVIII. századinál újabb épület. Végigjártuk a város mecseteit, iskoláit, minaretjeit és egyszerűen nem tudtam betelni a csodaszép kék mozaikos díszítéssel. Számomra elképesztő volt, hogy mindössze két színből (a kék és fehér), milyen változatos, pompás faldíszeket tudtak kreálni.

   

Különösen megkapó a csonka minaret, mely mindössze 26 méter magas, de a legdíszesebb mind közül - mintha a teljes építményre szánt csempét a félbehagyott minaretre ragasztották volna fel, minden porcikája csillog-villog a gyönyörű mozaikdíszítéstől.

A városnézés után isteni ebéd (borscs leves és szamóza, azaz hússal vagy zöldséggel töltött tésztabatyu), majd a szálloda medencéje mellett olvasgattam Vámbéri könyvét. A legérdekesebb a khán udvarának leírása volt. Maga a ház nem volt sokkal díszesebb, mint a másoké. Az uralkodót inkább az alkalmazottak serege különböztette meg a köznéptől. Volt itt pipa-vigyázó, asztalterítő, kannatartó, fejborotváló, hátdögönyöző, ágyvető, kincstárnok, de pl. kócsagtartó is.

A délután hátralevő részét a WC kagyló felé hajolva töltöttem, heveny gyomorrontás következtében. Pár létfontosságú szerven kívül szerintem az égvilágon minden kijött belőlem. Azt hiszem, ezzel letudtam az őszi méregtelenítő kúrát, ennél jobban egy háromhetes léböjt-kúrán sem lehet kiürülni.

2007. szeptember 27, csütörtök

Reggelire egy üveg Coca Cola. Bármilyen egészségtelen és bármennyire is idegenkedem tőle, a gyomorrontás minden fajtájára (ha jön, ha nem...) ez a világ minden pontján legkönnyebben hozzáférhető gyógyszer. Ha az ember nem tud menni WC-re, a koffeintartalom segít, ha túl sokat megy, akkor a magas cukortartalom pótolja gyorsan az elvesztett cukrokat. Ezt nem tudományos megalapozottsága miatt írom, hanem gyakorlati tapasztalatok alapján. Miután találkoztam a többiekkel, kiderült, hogy nem csak nekem volt mozgalmas az éjszaka - a többiek azt sem tudták, melyik felükkel forduljanak a WC kagyló felé, belőlük jött minden több irányból, nekem legalább ez nem volt gond.

Ma este szerencsére semmi megerőltető program nem volt, mindössze elbuszoztunk Khívából Bukharába. A 8 órás utat a busz végében, vízszintesben töltöttem, félig kábultan. No de mi ez a 8 óra zötykölődés Vámbéri útjához képest, aki ezt a szakaszt 3 hét alatt tette meg.

Megfigyeltem, hogy a helyi idegenvezetőnk minden városban oroszul beszélget a helyiekkel. Nem igazán értettem, miért, hiszen ő is üzbég. Kiderült, hogy mivel ő taskenti, szinte egyáltalán nem érti az ország más táján élőket, olyan erősek a nyelvjárások. Oroszul viszont mindenki tud, és ez a közös nyelv az üzbégek között. Végre egy kézzelfogható eredményét is találtam a mindenhol kötelező orosznyelvtanulásnak.


Next part of Uzbegistan
Back to the Big Picture Guide Book
Back to the frontpage


Üzbegisztán következő része
Vissza a A Nagy Képes Útikönyv oldalra
Vissza a nyitóoldalra