Athén

1989. augusztus 2, szerda

Hajnali egykor ertunk Athenba, ahol ifjusagi szallok kifutofiuinak garmadaja vart minket. Rogton megtetszett a Hotel Aphrodite, mondvan, a szerelem istennojerol van elnevezve, ott hat a helyunk. Kovettuk a fiut, de hamar lelohadt a jokedv, amikor kiderult, hogy nincs is ures szoba. A fiu azutan kapta a jutalekot, hany turistat tud odavinni, az mar nem allt erdekeben, hogy elarulja, van-e hely. A szalloda meg ugy gondolta, hogy a hoppon rekedt turistakat majd elhelyezi itt-ott a kozelben. Mi persze ragaszkodtunk ahhoz, hogy egyutt maradjuk ejszakara, igy kaptunk az ajanlaton, hogy a kozeli Joy hotelben van meg egy ketagyas szoba. Ujra hatizsakcipeles, es ujra hoppon maradas. Csak a teton volt mar hely. What a Joy. A 400 drachmat lealkudtuk 300-ra, felkapaszkodtunk a tetore, ahol szinte egy talpalatnyi szabad hely sem volt, egymas hegyen-hatan szorongott mindenki. Egy sarokban talaltunk egy kisebb szabad helyet, a szaritokotelek alatt, oda kuporodtunk le. Bertramot szerencsere most sem hagyta el a humorerzeke. Meg delutan mondtam neki, hogy nem is ismerkedtunk meg mas utazokkal eddig, annyira egymassal vagyunk csak elfoglalva. Most persze megkaptam: ez az, amit te szocializalodasnak nevezel. Fekszunk egy teton hajnali haromkor tobb tucat horkolo tarsasagaban, idegenek zoknijaibol csopog ram a viz, es meg a labam sem tudom kinyujtani... Hajnali hatig tartott a nyomorgas, akkor a tulajdonos hangos tapsolassal felebresztette a nepet es lezavart mindenkit a tetorol. Csak rohogtunk kinunkban, lepni sem birtunk az almossagtol. Elso dolgunk volt, hogy talaljunk egy normalis szallast. A Hotel Artemiszben 2500 drachmaert volt szoba (az elozo helyen 4000 lett volna), rogton lefekudtunk es gyakorlatilag ataludtuk az egesz napot. Csak vacsorara mentunk le az utcara, megkostoltam a tintahalat, egesz jo.

1989. augusztus 3,csutortok

Ma reggel koran keltunk, hogy meg a hoseg beallta elott feljussunk az Akropoliszra. Es igen, ott alltam a Parthenon elott, szerencsere meg tomeg sem volt, nyugodtan setalhattam, nezelodhettem, fotozhattam kedvemre.Majd lesetaltunk az Agorara, azokon az utakon csatangoltunk, ahol elottunk Szokratesz is, megneztuk a Theszeiont es a kornyekbeli emlekeket. Bertram egyre rosszabbul van, lazas, igy hazament lefekudni. En meg koszaltam egyet a Plakan, megneztem az egyetemet, a konyvtarat, az Ismeretlen katona sirjat a mulatsagos orsegvaltassal, majd nehany bizanci templomot, pl a kis Metropoliszt es az Ajii Theodorit, no meg Hadrianus diadalivet.

Aztan siettem haza, Bertramnak nagyon faj a torka, probaltam neki valami gyogyszert adni, de kiderult, nem tudja lenyelni. Ez gyerekkora ota problema, egyszeruen keptelen bekapni egy gyogyszert, ezert vilageleteben mindig injekciot kapott. Injekcio nem leven, mindenfele trukkokkel probaltam vele megetetni a gyogyszert, pl sutemenyben rejtettem el, de nem mukodott. Megint csak vacsoraidoben mentunk ki, Bertram meg is jegyezte, biztos naszutasoknak gondolnak minket.

1989. augusztus 5, szombat

Tegnap delelott csak lustalkodtunk, tervezgettuk az ut hatralevo reszet, melyik szigetre is menjunk. Ebed utan aztan osszeszedtuk magunkat, irany a Nemzeti Muzeum: a Poszeidon szobor, az Athena szobor kicsinyitett masa, a Zeusz fej, a therai falfestmenyek, mukenei leletek a hires Agamemnon maszkkal. Ma tovabbutaztunk a Peloponneszoszi felszigetre. Utkozben kis piheno a korinthoszi csatornanal, nem semmi egy epitmeny. Meredek, mely falak kozt csillog a kek vizsav a feher hajokkal, leirhatatlan latvany. Mukenebe nem ment be a busz, csak a szomszed faluba, igy jo harom kilometert kellett a tuzo napon gyalogolni teljes menetfelszerelessel Mukenebe, majd onnan tovabb a romokhoz, jol leizzadtunk. Ekkor kiderult, hogy a romok nincsenek is mar nyitva, delutan haromkor bezarnak, igy a faluban kellett ejszakazni. Az 1862-ben alapitott House of Schlieman szalloban aludtunk, ahol Allen Ginsberg, Debussy, Henry Moore, Boris Vian es Jean-Paul Sartre is megszalltak mar elottunk, illusztris tarsasag.


Next part of the Greece trip
Back to the Big Picture Guide Book
Back to my home page


A görög körut következo része
Vissza a A Nagy Képes Utikönyv oldalra
Vissza a nyitooldalra