Mykene, Epidaurosz és Olimpia

1989. augusztus 6, vasarnap

Ma hihetetlen tempot diktaltunk magunkat, be kellett hozni az ellazsalt idot, hogy legyen par napunk a tengernel is. Kora reggel megneztuk a romokat, ami kb ket kilometeres seta a varostol. Eloszor Atreusz kiraly kincseshazaba kukkantottunk be, hatalmas kupolaterem kis sirfulkevel, majd a hires oroszlanos kapu alatt besetaltunk a palotaba, aminek mar csak az alapjai vannak meg. A kilatas itt is gyonyoru a dimbes-dombos kornyekre. A palota mellett terul el a sirkerulet, onnan kerultek elo az aranytargyak, pl az Agamemnon maszk is, amit Athenban lattunk. Vissza a szallodaba, kijelentkezes, es mar buszoztunk is Epidauroszba. Itt az oriasi, gyonyoru szinhazat neztuk meg. A szinpad kozepet egy ko jelzi, ahol ha leejtunk egy fempenzt, hangjat az utolso sorban is remekul hallani. Korbesetaltuk az Aszklepiosz szentely romjait, erdekes edes illat terjengett a levegoben, de nem tudtuk meg, mi lehet az. Este aztan meg egy utazas, Olimpiaba. Tripoliszig viszonylag simant ment minden, ott aztan ot buszt is el kellett engednunk, egyszeruen nem fertunk fel rajuk, tele voltak kiskatonakkal. Meg este tizkor is Tripoliszban dekkoltunk. Bertram szerint innen kellene kepeslapokat kuldeni, mindenki azt hinne, Afrikaban vagyunk. Busz mar nem jott tobb, igy itt kell tolteni az ejszakat. Csak 3000 drachmank van. Ha kifizetjuk a szallot, nem lesz penzunk buszjegyre, reggel viszont mar nyolckor jon a busz, amikor meg nem nyit ki a bank. Ha megvarjuk a bankot, akkor utana csak delben van busz. Eleg patthelyzet, de majd csak lesz valahogy.

1989. augusztus 7, hetfo

Reggel felszalltunk a buszra, lesz ami lesz. Lobogtattuk a dollarjainkat, de senki nem tudta, mennyi az arfolyam. A sofor es a kalauz az ablak fele forditva nezegettek a bankjegyeket, es orditozva targyaltak, mi legyen a teendo. Az utasok is hamarosan beszalltak a vitaba, mindenki mas arfolyamot kiabalt be, mintha valami licitalason lettunk volna. Mi csak kuporogtunk a hatso ulesen es vartuk a hatarozatot. A helyzet vegul ugy oldodott meg, hogy az egyik falun athajtva megalltunk egy bank elott, vegre bevalthattuk a penzunket. Az alig szaz kilometeres utat negy ora alatt tettuk meg, de nem panaszkodom, gyonyoru tajakon jartunk. Olimpiaba megerkezve megittunk fejenkent masfel liter tejet, es talaltunk egy rekordolcso szobat, 1200 drachma, mallo rozsaszin falakkal. Nekunk megteszi. Olimpia egyfajta zarandoklat nekunk. Tavaly epp a szouli olimpia alatt ismerkedtunk meg, kicsit annak is koszonhetoen, mert en egy olasz szallodaban tevet kerestem, es pont Bertramot kerdeztem meg, nem tudja-e, merre van. TV nem volt, jott helyette egy szerelem. Megneztuk Zeusz templomat, az egykori edzoterem oszlopait, a Hera templomot, majd a stadiont, ahol futottunk egy tiszteletkort kez a kezben. Emlekezetes pillanat.

Talalkoztunk a francia es a nemet parral, akiket meg Delfiben ismertunk meg, allandoan osszefutunk veluk. A stadion utan megneztuk meg a helyi muzeumot, benne Hermesz szobraval, aki a gyermek Dionuszoszt tartja karjaban. Tokeletes szepseg. Este zuhany, pihenes, vacsora, majd megkostoltam a gorog nemzeti italt, az uzot, ennyi eleg is volt belole.

1989. augusztus 8, kedd

Vissza Athenba. Olimpiaba a felsziget atszelesevel, busszal mentunk, de most visszafele a gyorsabb uton, a felsziget eszaki partjan vonatozunk. Ket bronzbarnara sult szoke amerikai lany ult velunk szemben, es annyira butak voltak, amennyire a dupla kozhelytol (szoke es amerikai) el lehetett varni. A buta beszelgetesuket meg csak-csak elviseltuk, azt mar kevesbe, hogy folyamatosan cigiztek, pedig anelkul is fullaszto a meleg. A pireuszi palyaudvaron rogton vettunk ket jegyet a Mikonosz fele indulo hajora es fel ora mulva mar uton is voltunk, ezuttal a tengeren. A fedelzeten csupa fiatal, es mind valahogy kisse furcsa. Az utikonyv irta is, hogy Mikonosz a kisse elvontabb ifjak nyaralohelye, de erre a latvanyra azert nem szamitottunk. Csupa orult.


Next part of the Greece trip
Back to the Big Picture Guide Book
Back to my home page


A görög körut következo része
Vissza a A Nagy Képes Utikönyv oldalra
Vissza a nyitooldalra