Panajachel, Fuentes Georginas és Xela

1996. január 15, hetfo, Panajachel

Reggel semmi kedvem nem volt felkelni ennyi kialvatlan ejszaka utan, de Raoulek koran indultak, es el akartam bucsuzni tole. Lelkere kotottem, hogy vigyazzon magara - nyari utunk ota atesett egy szivinfarktuson. A mi csoportunkbol tobben is hajnalban keltek, hogy megmasszak a to tuloldalan levo hegyet (Volcan Toliman, 3158 m). En csak amugy oregesen lazara vettem a tempot, lezengtem a toparton es a varosban.

Erdekes a csapat: az elso ut, ahol en vagyok az egyetlen nem angol anyanyelvu: 3 ausztral, 3 kanadai, 1 ir es 10 amerikai utitars van. Tavaly egy kisebb buszban 32-en voltunk, most meg ennyien utazgatunk egy uj, nagyobb, legkondicionalt (!) buszban. Tiszta luxus. A tarsasag viszonylag egy korosztaly, kivetel a ket nyugdijas oregur Washingtonbol, Bob es Jim. Jim rogton az elso nap beteg lett es o azota is csak hevereszik a busz mellett. Bob viszont a sztar: amikor eloszor meglattam vasalt ingben es nadragban, gondoltam, nem fogja sokaig birni ezt az utazast. De amikor este megjelent talpig guetamalai nepviseletben (himzett ing es sort), szalmakalappal a fejen es vidaman trefalkozott a fiatalsaggal, mindenkinek a kedvence lett.

1996. január 16, kedd, Fuentes Georginas

Reggelire bundaskenyer (pardon: french toast) gyumolcssalataval es joghurttal. Jammmm (mondjak az ausztralok). Aztan a taborhelyunkon hirtelen megjelent ket helyi busz, tele unneplobe oltozott emberkekkel, levonultak a to partjara es ott enekelgettek. El nem tudtuk kepzelni, mi folyik itt, de aztan kiderult: tomeges keresztelo. Delutan buszozas Zunilba, onnan meg egy folduton fel a hegyre, a Fuentes Georginas nevu forrashoz. Az utikonyv szerint az orszag legszebb forrovizes furdoje - nem hiszem, hogy tuloznak: fuggoleges sziklafalak kozt gyonyoru kis medence, gozolgo vizzel. Jo magasan vagyunk, kegyetlen hideg van, meg a sisapkam is fel kellett venni vacsorahoz. Utana aztan mindenki bevetette magat a medencebe. En el nem tudtam kepzelni, hogy levegyem a kabatom, reszkettem meg igy is a hidegtol. De egy kis vodka jobb belatasra birt, en is beugrottam a forro vizbe - csodalatos volt, epp csak annyira forro, ami meg elviselheto. A soforok mindenre gondoltak: mecsesekkel korberaktak a medence szelet, igazan hangulatosan nezett ki. Orakig ucsorogtunk a vizben, kortyolgattuk az italokat es gyonyorkodtunk a csillagos egben.

1996. január 17, szerda, Xela

Reggel ujra borzaszto hideg, dideregve sutottuk a gyomolcsos palacsintat, de aztan gyorsan felmelegedett az ido. Negyen lesetaltunk Zunilba - 8 km-es kis ut, onnan meg elbuszoztunk Quetzaltenangoba, ami az orszag 2. legnagyobb varosa. A maja oslakosok csak Xela-nak hivjak, igy nekunk is egyszerubb. A latnivalok leginkabb a foterre koncentralodnak: itt all a Casa de la Cultura, a Municipalidad es termeszetesenn a katedralis. De minket leginkabb egy pizzeria ragadt meg, mert farkasehesek voltunk. Mike, egy jopofa daleware-i srac sajatos kombinaciot rendelt: hawaii pizza tonhallal. A pincer csak egy pillanatra utkozott meg rajta, de aztan rezzenestelen arccal kihozta. Eleg fura kombinacio a sonkas-ananaszos-tonhalas pizza, de bevallom, megkostoltam, es finom. Aztan osszetalalkoztunk masik negy utitarssal es kozosen visszataxiztunk Zunilba, onnan meg egy kis teherauto platojan ucsorogve felzotyogtunk a forrashoz. Nagyon egyszeru errefele a kozlekedes: a varosok foteren allnak szemelyautok es pick-up truck-ok. Az ember odamegy, elmondja, merre szeretne menni es rovid alkudozas utan megbeszelik, hogy hany ember fer be a kocsiba es fejenkent mennyiert visznek el. A legjobb persze teherautoval menni, mert akkor egy emberre vetitve nagyon olcson meguszhato a dolog. No persze ez nem kejutazs: a platon zotyogve, az esti jeghideg szelben, es persze a foldut porat nyelve eszembe jutott, amikor a mamam elcsodalkozik utielmenyeimet hallgatva: es te ezert meg fizetsz is? Jane, a tobb helyen tetovalt, eletet habzsolo kisse vad bostoni lany felnez az egre, ahol egyszem csillag ragyog: Oh, a Venusz! Mire Will, a gyonyoru kek szemu kaliforniai szepseg, aki mar kezdi megismerni a leanyzot, mosolyogva kozli: Jane, neked minden csillag a Venusz...

1996. január 18, csutortok, Huehuetenango

Reggel ujfajta reggeli: a kenyerszeletek kozepet kivagtuk, a hejkarikat betettuk serpenyobe, kozepre tojast utottunk, ra reszelt sajtot, jammmm.... Aztan buszozas Huehuetenangoba, illetve a varos melle a patakpartra. Utkozben a tarsasag egy resze kegyetlenul berugott, es a patakhoz erve a terdig ero vizben alltak neki tancolni. Atkeltunk a vizen, mi es es a busz is, merthogy a masik parton taborozunk. Erdekes fototema volt a patakban lavirozo busz a lemeno nap fenyeben.

Narancsle nem leven, kolaval keverem, hiaba, igy szuletnek az uj koktelok. Egesz este orult tanc, aztan 9-re mar kidolt a csapat, alvas.


Next part of the Maya Trail
Back to the Big Picture Guide Book
Back to my home page


A maja ut következo része
Vissza a A Nagy Képes Utikönyv oldalra
Vissza a nyitooldalra